Hei, prietene,
m-am gândit să îți scriu câteva rânduri despre cum să supraviețuiești anului școlar 2020-2021.

1. Înțelege termenul (hibrid provine din latinescul hibrida care desemna o persoană născută dintr-un tată roman și o mamă barbară sau dintr-un om liber și o sclavă; deci, învățământul hibrid presupune un mixt de educație clasică, în clasă, și educație online, acasă)

2. Schimbă-ți mentalitatea (fii creativ, fii deschis inovației, tehnicii și tehnicilor contemporane, deoarece calculatorul și smartfonul pot fi prieteni, nu dușmani, iar profesorul rămâne o resursă, chiar dacă nu e în proximitatea ta, ci la km distanță)

3. Concentrează-te corect (tu înveți pentru propria-ți devenire, așa că pune întrebările necesare chiar fiind acasă, fă munca de cercetare cu conștiinciozitate și construiește proiectele pentru că cel mai bine înveți atunci când te activezi, nu când aștepți pasiv ca cineva de la catedră să toarne informație în doza inertă a unei minți plictisite)

4. Deschide webcam-ul (asta arată că îți pasă, că te interesează, că nu hoinărești prin casă după te miri ce borcane cu Nutella sau tragi un joc pe mut cu ceilalți gameri, ci că îi onorezi pe profesori și pe colegii care vor să studieze, fiindcă ceea ce înveți acum nu trebuie să acumulezi mai târziu)

5. Apasă butonul roșu (nu e nevoie să asiști la toate orele online, poți să primești informații sau sarcini și pe whatsapp, meet sau teams; desigur, aceasta e o chestiune delicată, la limita chiulului, deci trebuie să ai acordul profesorului și al părintelui)

6. Colaborează cu colegii (știu!, nu se vede bine la tablă, nu se aude bine în căști, școala nu are gadgeturi de la NASA și nici tu; așadar, e necesar să aveți un secretar de grupă, o colegă ce scrie caligrafic, care să facă o poză lecției din caiet și să o trimită pe grupul clasei imediat după oră)

7. Preia controlul (ajută-i pe profesorii neinițiați în tainele internetului, spune-le pe ce butoane să <nu> apese, ce să facă și ce să nu facă, doar și ei trebuie să învețe ceva din toată povestea asta, iar tu nu trebuie să te frustrezi că lucrurile nu merg)

Cu drag,
prof. Gabriel Braic
(photocredit ©AnDreEa PhotoGraphy)

5 1 vote
Article Rating