Cum să scrii un eseu de 10?

Hai să vedem cum să realizăm un eseu de toată isprava?

1. Citeşte cu atenţie cerinţele. E valabil pentru orice subiect sau examen. Aici vei vedea că ţi se cer trei chestiuni de care trebuie să ţii cont în mod obligatoriu pentru a atinge punctajul maxim: să respecţi structura discursului de tip argumentativ, să ai conţinutul adecvat argumentării pe tema dată, să respecţi normele limbii literare şi precizarea privind numărul de cuvinte. Limbaj prea greoi? Îl traduc în cele ce urmează.

2. Concentrează-te pe ipoteză. Ce conţine ipoteza? Două aliniate: în primul vei evidenţia un adevăr general valabil despre tema în discuţie, iar, în al doilea rând, îţi vei exprima opinia în legătură cu aceasta. Adevărul general valabil introduce evaluatorul în conţinutul eseului tău. Şi te ajută să câstigi câteva linii. Poţi începe astfel: „Este binecunoscut faptul că…”, sau „Se ştie că…”, sau „Din cele mai vechi timpuri oamenii au înţeles că…”. Apoi vei formula o opinie despre temă începând un nou aliniat astfel: „În opinia mea…”, sau „Eu cred că…”, sau „Eu consider că…”. Aici este foarte important următorul lucru – trebuie să inserezi cele două argumente care vor constitui baza eseului tău prin, hai să le spunem aşa, titlurile lor. Cu alte cuvinte vei condensa cele două argumente în două cuvinte sau expresii legate de conjuncţia „şi”. Aşa, ca să fie vizibile! Asta înseamnă cu nu te apuci repede să scrii, ci te gândeşti dinainte la întreg eseul, îţi faci o schiţă mentală (sau pe ciornă) si rezumi argumentele în ultima parte a ipotezei. O să îţi arăt un exemplu la final că să înţelegi mai bine.

3. Dezvoltă argumentele. Sunt două. De obicei. Probabil că tot două vor fi o bună bucată de timp de acum încolo. Odată le vor schimba ei. E bine să le introduci prin: „În primul rând…”, „În al doilea rând…” sau „Un prim argument ar fi…”, „Un al doilea argument ar fi…”. Nu îţi recomand să apelezi la „Pe de o parte…”, „Pe de altă parte…” pentru că asta ar însemna că ai un argument şi un contraargument. Ce înseamnă argumentare? Atenţie! Unii elevi continuă să emită opinii. Păreri. De parcă ei ar fi nişte guru ai filosofiei, nişte erudiţi ai ştiinţelor sau te miri ce Steve Jobşi ai informaticii sau ai antreprenoriatului. Nu. E nevoie de argumente. Repet, ce înseamnă argumentare? Patru chestiuni: explicaţii, exemple, ilustraţii şi, dacă ştii, citate. Explicaţiile problematizează argumentul, dar nu sunt de ajuns. Este absolut necesar să oferi exemple: din literatură (ar fi ideal), din ştiinţe, din istorie, din sport sau alte domenii, din viaţa cotidiană sau chiar din propria-ţi viaţă. Cel mai bun exemplu este exemplul personal. Nu uita de ilustraţii care nu sunt decât comparaţii, alegorii sau povestioare care pot să îţi susţină argumentul tău. Iar dacă ai la îndemână şi un citat dintr-o personalitate în domeniu, ei acesta-i cireaşa de pe tort. În orice caz, fii onest. Nu încerca să fabrici un citat din te miri ce scriitor neo-zeelandez sau om de şţiinţă coreean. Nu îţi poţi ruina eseul mai tare decât printr-o minciună. Ce crezi, profesorii nu vor avea curiozitatea de a da un search pe google în legătură cu fake-urile astea? Ba da. Aşa că fii atent la ceea ce creezi.

4. Formulează concluzia. Încheie în forţă. Lasă o impresie de final puternică. De mare scriitor. Cum? Nu doar reluând ipoteza în mod nunanţat, ceea ce este chiar necesar; nu doar rezumând argumentele, ceea ce este important; ci folosind o interogaţie retorică, o invocaţie în genul „Cum nu vii tu Ţepeş Doamne!?”, o exclamaţie fără drept de apel sau un joc de cuvinte. Aşa demonstrezi că ai stil. Concluzia trebuie introdusă printr-un nou aliniat (al cincilea după structura pe care ţi-o propun) cam aşa: „În concluzie…”, sau „Prin urmare…”, sau „Deci…”, sau „Aşadar…” sau, dacă mai ai nevoie de cuvinte, „Având în vedere cele enunţate mai sus…”.

5. Respectă tehnica redactării. Eseul tău trebuie să fie corect, coerent, cursiv şi convingător. În ordinea aceasta. De aceea, te rog să fii atent la corectitudinea celor afirmate d.p.d.v. gramatical, dar mai ales logic. Foloseşte conectorii specifici textului argumentativ: consider că, cred că, astfel, spre exemplu, aşadar, în schimb, pentru că, deoarece, dar, însă, totuşi, deci etc. După cum am spus mai spus, respectă structura: ipoteză, argumentare, concluzie. Şi păstrează echilibrul între componente. Nu trebuie să ai un argument de cinci rânduri şi celălalt de zece. Abordează un tip de exprimare adecvat discursului argumentativ: nu trebuie să vorbeşti nici ca în spatele blocului, nici ca la Academie. Fii rezonabil. Încearcă sa eviţi cuvintele prea savante când nu-şi au locul precum şi cacofonii sau repetiţii. Citeşte, reciteşte, corectează textul produs. A, un un ultim lucru: încearcă să atingi numărul maxim de cuvinte. Astfel îl vei depăsi cu siguranţă pe cel minim.

2017-05-30T01:03:09+03:00

Leave A Comment